вторник, 22 февруари 2011 г.

Как да пробудим интуицията си?

  Подготовка Въоръжете се с всички налични факти и информация. Осигурете на подсъзнанието си колкото е възможно повече материал, който да използва. Отворете ума си за всичко, което по някакъв начин е важно за това, над което работите. Идеята е да съберете толкова много и разнообразни факти, че дори и най-невероятни и несъпоставими елементи да започнат да се допълват. Дайте воля на въображението си. Потопете се в морето от информация, без задължително да се опитвате да я осмислите- това е работа на вашето подсъзнание.
  Съзряване  След като сте добавили всички необходими съставки, можете да оставите проблема да се уталожи. Подготовката изисква активно участие от ваша страна, докато съзряването е по-пасивен етап. Отстъпете дейността на вашето подсъзнание. То работи ден и нощ. Опитва се да намери решение независимо дали вие мислите за това или не. Даже практиката показва, че подсъзанието работи по-добре, ако го оставите на мира. Човек става по-възприемчив към прозрения, които подсъзнанието му подсказва, в момента, когато не мисли за нищо конкретно. 
  За творческия процес е полезен всеки един момент, прекаран в мечтания и почивка- взимане на душ, дълго пътешествие с кола, спокойна разходка, екскурзия в гората. Ролан Бушнел, основател на компанията „Атари”, е осенен от внезапна идея, докато се разхождал една сутрин по пустия плаж– идея, която впоследствие се превръща в най-продаваната видеоигра.
  Ако сте прекалено погълнати от мисли за проблема, това даже може да възпрепятства процеса по намиране на отговор. Както в случая със спортистите, които са прекалено амбицирани да победят в състезаниетo. Те знаят, че за да дадат най-доброто от себе си, трябва да са концентрирани, но спокойни. Ако напрежението стане твърде голямо, започват да допускат грешки. За да може интуицията ви да проработи, трябва да се отпуснете и да я оставите да действа.
  Пробуждане на интуицията Стъпка 1-  няколко минути мислете за това, че вие наистина притежавате мощно подсъзнание, че съществуват абсолютно правилни отговори и решения и че вашето подсъзнание може и ще ги намери за вас. Опитайте се да преминете отвъд логическото разбиране за нещата, да достигнете там, където водещо е емоционалното убеждение. Когато това се случи, вие ще се почувствате заредние и развълнувани. На съзнанието трябва постоянно да му се напомня за съществуването и възможностите на този скрит партньор, какъвто е подсъзнанието.
Стъпка 2- ясно формулирайте какво искате да получите от вашето подсъзнание- какви отговори, решения, прозрения. Многократно си повторете, че в този момент вашето подсъзнание работи за вас. Не се чувствайте напрегнтати или объркани, не се опитвайте да стигнете до отговорите. Говорете на своето подсъзнание уверено, постоянно повтаряйки какво искате от него, но се изразявайте така, сякаш то вече го прави за вас.
  „Сега моето подсъзнание ми подсказва...” Повторете си го поне 10 пъти с чувството, че процесът вече е започнал.
 Стъпка 3- Отпуснете се и заредете вашите мисли с вяра и очакване, че правилният отговор ще ви се разкрие. Помнете, че вярата и увереността не са просто усещания, а енергийни трептения. Те ще привлекат към вас правилните решения и отговори. Представете си как бихте се чувствали, ако имахте перфектното правилно решение: развълнувани, извънредно радостни, облекчени. Нека тези чувства ви завладеят сега. Отпуснете се и оставете мислите си да играят с това настроение. Заспете с увереността, че скоро отговорите ще са ваши.
  Изпълнението на тези 3 стъпки отнема не повече от 5-10 мин. Най-добре е да ги правите вечер преди сън. Преходът от бодърстването към сън, превключването от съзнателно на подсъзнателно ниво е най-благотворното време да достигнете до подсъзнанието.
                                                                                                     снимка: istock
  Получаване на информацията  Понякога отговорът идва като предчувствие или прозрение, което изниква неочаквано в ума ви, когато най-малко очаквате. Друг път отговорът може да бъде предсказан ''от тих  вътрешен глас'', който ви казва: ''Иди там, опитай това, позвъни на този човек'' и т.н.к.
  За да се научите да обръщате внимание на тези усещания и предчувствия и да се вслушвате в това, което интуицията ви нашепва, е необходима практика, но с времето вие ще развиете тази способност. Не губете надежда, ако отначало не различавате вътрешния си глас. Тази способност е подобна на  мускулите, които укрепват и изпъкват с тренировки.
  Разхождали ли сте се някога в гората заедно с човек, запален по птиците и опитен в изучаването на навиците им? Той ще забележи 10 птици там, където вие ще видите само 1. Очите му са привикнали. Той знае какво да търси. Внимателно следете и се вслушвайте в това, което става във вас. По-просто е, отколкото можете да си представите. Нужни са единствено малко практика и вяра.
  Много често интуитивните идеи идват при нас насън. Подсъзнанието може да ви подсказва решенията всеки път по различен начин, но вие винаги ще чувствате, че получавате интуитивна информация по качество на идеите, а също и по неопределимото усещане, че това е верният отговор отличават интуитивните идеи от останалите мисли, които възникват в мозъка ви.
                                                                                                                                                                   
  Бъдете отворени за интуицията Определено отношение и тип на поведение могат да способстват за развитието на интуицията, за това си струва да ги култивирате. Има множество начина с помощта на които човек да предаде на подсъзнанието какво се иска от него и да получи очакваното.
 Ако се научите да мислите за интуицията като за нормална и важна част от всекидневието и да я приемете във всеки един аспект, тя задължително ще ви се отплати. Но имайте предвид, че мисли като: „Не мога да реша този проблем” или „Никога няма да намеря правилният отговор”, сигнализират на интуицията да не си прави труда да ви помага. Позитивните мисли и убедеността, че заслужавате не просто отговор, а най-добрият отговор, подтикват интуицията ви към действия. Нощем аз разговарям с моето подсъзнание така, както бих разговарял с добър приятел. Казвам му едновременно напомняйки и на себе си, че е всемогъщо и има достъп до „абсолютното знание”.
  Уверено му обяснявам какво искам да направи за мен. След това заспивам спокойно, напълно сигурен, че така и ще стане. То винаги изпълнява всичко. 
  Ето ви едно утвърждение, което също си струва да опитате.
 „Моето подсъзнание е мой партньор в постигането на успеха”.
  Веднъж осъзнали могъщата сила на подсъзнанието, вие никога повече няма да се лутате, търсейки отговори. Просто ще настроите подсъзнанието си и ще насочите вашата интуиция да ви доставя необходимата информация.

2 коментара:

 1. абе на пръв поглед този блог е доста елементарен снощи само го отворих и остана отворен но тази сутрин реших да го разгледам и ето че цял ден чета публикациите от този блог,
  а тази публикация на мен ще ми е от голяма полза, тъй като от сумати време се чудех на това как действа интуицията....
  лично аз имам силно развита такава но незнаех как да боравя с нея
  :)))

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря ти, Тахсин :) Радвам се, че мога да ти бъда полезна :)

  ОтговорИзтриване