събота, 12 март 2011 г.

"200 принципа на успеха" от Робин Шарма- 2 част

Две от най–важните неща за щастлив живот изпълнен с радост са баланса и умереността. Човек трябва да поддържа баланс във всичко и да не стига до крайности
***
 Не приемай книгите за личностно развитие за дрънканици. Чети ги и използвай всички идеи, които ти се сторят полезни. Някои хора мислят, че трябва да направят всичко, което пише, и стигат до крайности в използването на техниките. Всяка книга има поне една полезна стратегия. Използвай каквото ти е необходимо и работи, а останалото просто забрави.
***
Намери си наставник, който да моделираш по пътя на прогреса. Грешката, която прави целия свят е, че не се възползва от опита на другите. Намери човек, който да е едновременно смел и внимателен с другите, който е узрял. Твоят наставник трябва да бъде наясно само с добрите ти интереси и трябва да е достатъчно възрастен, за да може да ти даде добри съвети за това, за което си потърсил помощ. Всеки има нужда да се чувства оценен и дори най–заетите хора ще намерят време да помогнат на човек, който оценява съветите им и ги уважава.
***
Направи списък с всичките си слаби страни. Един наистина уверен и просветен човек ще се стреми да поправи слабостите си веднага щом ги забележи. Набий си в ума, че дори най-великите и влиятелни хора имат лоши качества. Някои са по-добри от други в прикриването им. От друга страна, научи се да разпознаваш силните си страни и ги развивай.
***
Никога не се оплаквай. Нека хората те познават като силен, позитивен, енергичен и ентусиазиран човек. Човек, който се оплаква, циничен е и винаги се стреми да види лошата страна на нещата, плаши хората и рядко успява в начинанията си. От чисто психологическа гледна точка, нещата винаги имат две страни: една, която е в главата ни, и една в действителността. Фокусирай се върху позитивната. Не позволявай нищо да те отклони от предначертания път към успеха. Представи си и искрено вярвай в това, което искаш. По всяка вероятност ще го получиш.  
***
Създай си образ на високо компетентен, силен, дисциплиниран, спокоен и възпитан човек. Намери златната среда между образа, който представяш на света, и това, което си в действителност. Създай лека мистерия около себе си, защото истински мъдрите никога не се излагат на показ. Не казвай всичко на всички за себе си, стратегиите и стремежите си. Успешните граждани на този свят мислят три пъти преди да говорят, защото една изречена дума никога не се връща. Направи нещата да изглеждат лесни и хората ще казват, че си природно надарен. Говори само добри неща и хората ще се тълпят около теб. Никога не говори лошо за другите и хората ще знаят, че никога няма да злословиш зад гърба им. Изгради своя характер и живей ръководен от високи принципи.
***
Когато избираш човека, с който да прекараш живота си, помни, че това е най-важното решение, което някога ще вземеш. Брачният съюз ще ти осигури 90% от подкрепата, щастието и реализацията ти, затова избирай внимателно. Вземи предвид качества като привързаност, чувство за хумор, интелигентност, адаптивност, зрялост, темперамент, взаимна толерантност и неописуемите характеристики на химията. Ако тези неща са налице, връзката ти има голям шанс да бъде успешна. Действай бавно и не позволявай никой да те притиска при взимането на това решение.
***
Разпредели времето за релаксация през седмицата и спазвай стриктно разпределението. Едва ли ще плануваш някаква друга дейност по времето, когато имаш уговорена среща с президента на компанията или с най – важния си клиент.Затова не слагай други задачи във времето, когато работиш над себе си. Трябва да имаме време за себе си, за да разсъждаваме, да се развиваме, дa презареждаме батериите. Това са възстановителни техники, които ни позволяват дълъг престой на върха и са изключително важни.
***
Отлична техника за визуализация: ако се притесняваш за нещо, напиши думите на тревогата си на лист хартия. Запали го и гледай как думите изчезват в пламъците. Брус Лий, великия майстор на бойни изкуства е използвал тази техника редовно.
***
Лидерите четат. /Readers are leaders/. Американският президент Бил Клинтън е прочел повече от 300 книги по време на краткия си престой в Оксфорд. Някои топ-лидери четат по 1 книга на ден. Търси знание и информация. Наистина живеем в ерата на информацията и тези, които са по-активни могат да използват това като предимство. Колкото повече знаеш, толкова по-малко се страхуваш.
***
Създай си навик да четеш нещо позитивно и вдъхновяващо вечер преди да заспиш и сутрин преди да станеш от леглото.Скоро ще забележиш ползите от този навик, защото тези мисли ще те съпътстват през целия ден.
***
Набележи си поне трима души, които могат да те заредят с вдъхновение, мотивация и подкрепа за твоите цели и намерения. Планирай да се срещнеш с тях през следващите няколко седмици.Слушай ги ентусиазирано и направи с тях brain storming. Набележи си стратегия и следвай техните съвети.
***
Правилно е казано: “ако посееш действие ще пожънеш навик ; ако посееш навик ще пожънеш характер; ако посееш характер ще пожънеш съдба “Същината на човека е неговия характер – направи своя уникален, безупречен и силен.Не казвай, че ще направиш нещо, докато наистина не го направиш. Говори само истината и мери думите си. Бъди скромен, целенасочен и смирен.
***
Запомни най-важния природен закон: позитивното доминира над негативното.
***
Създавай нови приятелства и познанства всеки ден. Дръж обновяван списък с всичките си контакти под ръка. Богатите взаимоотношения са ДНК-то на щастливия живот. Към "200 принципи на успеха" 1-ва част тук

2 коментара:

  1. Има ли такава книга? Това не е ли само списък?

    ОтговорИзтриване
  2. Има да, но не съм попадала на нея в хартиен вариант. Само електронна.

    ОтговорИзтриване