вторник, 1 март 2011 г.

Четирите потока на парите от Робърт Кийосаки

  Сега ще разгледаме ценностната система на хората от четирите квадранта. Публикацията е откъс от книгата „Четирите потока на парите” от Р. Кийосаки.
1. Наемният работник Когато чуя думите „сигурен” или „осигуровки”, добивам представа за същината на използвалия ги човек. Думата „сигурен” се използва често в отговор на емоцията страх. Ако човек изпитва страх, тогава „нуждата от сигурност” е широко използвана фраза предимно сред представителите на квадрант „Н”. Ключът е в това, че те искат да се чувстват сигурни и да го видят написано черно на бяло. За тях идеята за сигурност често е по-важна от парите.
  Наемните работници могат да бъдат както президенти на компании, така и чистачи в компанииите. Не става дума толкова за това какво правят, а за договорното споразумение, което сключват с наелия ги човек или организация. 
2. Хората със свободни професии и собствениците на малък бизнес Това са хората, които искат: „Да си бъда сам шеф”. Или пък искат „Да си свършат сами работата”. Аз наричам тази група „направи си сам”. В тази група ще намерите високообразовани професионалисти, които прекарват години наред в училищата и университетите, като лекари, адвокати и стоматолози. Тук са продавачите, чиито печалби зависят от директните продажби, например брокери на недвижимо имущество, собствениците на малък бизнес като магазин, химическо чистене, ресторант, консултанти, терапевти, фризьори, хора на изкуството и др.
  Представителите на свободните професии за често „закоравели перфекционисти”. Те мислят, че никой не може да го направи по-добре. Затова не се и доверяват на друг, тъй като той не би могъл да ги свърши така, както им харесва. В много отношения те са истински хора на изкуството със свой стил и методи да правят нещата.
  За тази група парите не са най-важното в работата. Тяхната независимост, свободата да правят нещата така, както те ги разбират и да бъдат уважавани като експерти в тяхната област са много по-важни от самите пари. Когато ги наемате, най-добре е да им кажете какво искате да се направи и след това да ги оставите сами да си вършат работата. Те нямат нужда и не желаят надзор. Ако им се месите прекалено, те просто ще си отидат и ще ви кажат да си намерите някой друг. Парите наистина не са на първо място; на първо място е независимостта им.
  На тези хора често им е много трудно да наемат някой друг да прави това, което правят те, просто защото според тях никой не е за тази работа. Поради което често ще чуете тази група да казва: -Трудно е да намериш добри помощници днес.
  Мнозина от типа „С” не обичат да наемат и да обучават други хора, тъй като, след като бъдат обучени, те често се отделят и им стават конкуренти. В резултат на това те продължават да работят все така здраво и да правят всичко според собствените си разбирания.
                                                                                                                        
3. Бизнес притежатели Те са почти пълна противоположност на тип „С”. Истинските „Б” обичат да се обграждат с умни хора от всичките четири категории „Н”, „С”, „Б” и „И”. За разлика от „С”, който не обича делегираната работа (тъй като никой друг не би могъл да я свърши така добре като него самия), истинският „Б” обича да разпределя работата си между другите. Такова е и мотото на „Б”. „Защо да го правя аз, след като мога да наема някой, който да го прави вместо мен, при това- по-добре?”.
  Хенри Форд е попадал в тази категория. Както твърди една популярна история, група от т.нар. интелектуалци го обвинили в необразованост. Твърдели, че той не знае кой знае какво. Форд ги поканил в офиса си и ги предизвикал да му задават всякакви въпроси, като той щял да им отговори. И така, въпросните интелектуалци се събрали около най-силният индустриалист на Америка и започнали да го засипват с въпроси. Форд изслушал въпросите им и след като приключили, просто се обадил по телефона на неколцина от умните си помощници и ги помолил да им отговорят. А после уведомил посетителите си, че предпочита да наема умни, учили в университет хора, които да отговарят на такива въпроси, за да дава на ума си възможност да върши по-важни задачи. Задачи като мислене. 
  Един от приписваните на Форд цитати гласи: „Мисленето е най-трудната работа. Затова и толкова малко хора се захващат с него”.
  Разликата между „С” и „Б” тип бизнес
Истинските „Б” могат да оставят бизнеса си за година или повече и като се върнат да открият, че той се развива по-добре и носи по-големи печалби, отколкото преди оттеглянето им. В истинският тип „С” бизнес, ако „С” замине за година или повече, най-вероятно като се върне няма да намери никакъв бизнес.
И така, кое причинява разликата? Казано просто, „С” притежава работата, а „Б” системата и наема компетентни хора, които да я управляват. Същото може да се каже и по друг начин: в много случай „С” е системата. И затова не може да се отдели от системата.
  Бизнес притежателите могат да заминат на почивка завинаги, тъй като притежават система, а не работа.  Дори „Б” да е на почивка, парите продължават да идват, за разлика от „С” и „Н”, които ако спрат да работят спират и доходите им.
  За да успееш като „Б” е нужно:
А. Притежание или контрол на системи.
Б. Способност да водиш хората.
4. Инвеститори Отличниците в бизнеса. Те правят пари с пари. Те не трябва да работят, тъй като парите им работят за тях.
  Квадрант „И” е игрището на богатите. Независимо в кой квадрант изкарва човек парите си, ако се надява един ден да забогатее, рано или късно трябва да премине в квадрант „И”. Парите се превръщат в богатство именно в квадрант „И”. Научете повече за това в какво да вложите парите  от книгата на Робърт Кийосаки "Богат таттко, беден татко". Поръчайте я безплатно от тук

1 коментар:

  1. доста интересно и опростено са описани тия варианти........

    ОтговорИзтриване