понеделник, 2 май 2011 г.

"Предприемачеството=новото бизнес лидерство"

   На 6 април бях на един страхотен семинар на тема "Предприемачеството= новото бизнес лидерство".  Организаторите на събитието бяха Висшето училище по застраховане и финанси и Института за предприемачи на Сиско. Беше изключително полезно и бих искала да споделя с вас какво аз разбрах от него. Ще се опитам да го пресъздам и се надявам да ви бъде полезно поне колкото на мен ми беше. Преди да започна конкретно по темата искам да ви представя лекторите:
Ивайло Христов е софтуерен специалист, завършва Софийски Университет, където и до момента преподава. Работи като софтуерен разработчик в Microsoft Business Solutions в Дания. Скоро след това решава да стартира собствена компания. Едва на 25 години той става един от основателите на Комфо, компания за приложения за социални мрежи. Комфо бързо набира скорост, превръщайки се в една от най-силните компании за Facebook маркетинг в Европа. Ивайло Христов е и носител на наградата „Млад предприемач на годината“ за 2010 година. Още информация за него на неговия блог- hristov.bg и на komfo.bg *** 
Светлан Станоев има магистърска степен по финанси. Основният му опит и умения са в областите стратегическо управление, управление на представянето (performance management), бизнес моделиране и финансов мениджмънт. В Strategize! Светлан води редица менторинг и уъркшоп проекти за мениджъри и предприемачи. От края на 2010 год. управлява и Институтът за предприемачи на Сиско в България.  Институтът за предприемачи предлага серия от специализирани курсове със силна практическа насоченост. Те са ориентирани към стартиращи предприемачи, собственици и мениджъри на малки и средни предприятия, ръководни кадри от публичния сектор, бизнес иноватори. ***
Светлан Станоев:
От близо четири години ние сме в криза. Преди беше по-лесно за бизнесите като цяло. Но средата се променя и ние трябва да сме в час постоянно. Необходимо е друго мислене и друг подход. Пазарът налага да си различен и иновативен. Да постигнем реални резултати, но с минимални ресурси. Новите успешни мениджъри мислят и действат като предприемачи. Младите професионалисти разглеждат нова пътека на развитие- собствен бизнес. 
Трябва да търсим проблема и възможността. За да стартираме нов бизнес трябва да сме предприемчиви.
Ивайло Христо:
Имаме нужда от иновативни подходи и предприемаческо мислене. След кризата условията са се променили изцяло. Освен в бизнеса, предприемаческия подход може да ни е от полза в целия ни живот. Когато предприемача вижда проблем- той вижда решение!
  1. Правете нещата стъпка по стъпка
Разделете идеята на малки части. Когато правим нещата стъпка по стъпка е по-малко вероятно да се провалим. Ако сме направили някаква грешка, можем навреме да се коригираме. Например: Искаме да си направим предаване. 1-во започваме в някой по-слаб канал или можем да си направим блог на тази тема и да видим дали ще е интересно за хората. Този метод ни помага да тестваме идеята! Малкото е по-управляемо! Основно правило- Разделяй и владей!
Когато правим нещата стъпка по стъпка можем да изпробваме съдружниците си.  Ако започнем с нещо голямо и вземем съдружник, който не е подходящ можем да се провалим.
Мотивация- Знаете ли теорията за малките победи? Това значи да направим от всяка малка крачка към постигане на голямата цел победа. Хубаво е да си разграфим така идеята, че всяка изпълнена стъпка към целта да я превърнем в малка победа.
Натрупвате доверие и подкрепа- С тези малки победи натрупваме доверие у хората, че ние действително можем да се справим.
Знаете ли как се яде един слон? Отговорът е хапка по хапка! :)
2. Споделяйте идеите си!
Колко от вас си мислят, че ако споделят с някой идеята си, друг може да им я вземе?
Е, ако идеята ви е такава, че всеки да може да я изкопира, значи трябва да помислите отново върху идеята си.  Трябва да намерим специфична ниша и да станем професионалисти в нея.
3. Потърсете помощ!
Когато стартирате бизнес, бъдете готови да не стане от първия път, а понякога и от втория.
Как да започнем бизнес, ако нямаме финансовите средства, а идеята ни е много добра?
За един старт парите винаги се намират и това не е най-важното. Когато отидем при едни инвеститори, те обръщат внимание на идеята, екипа. Ако нямате средства, можете да опитате с бизнес-ангели. В началото не мислете за парите си, а ошлайфайте идеята си. Парите са на второ място. Повечето успешни предприемачи започват с абсолютната нула от абсолютната нула! Цяло изкуство е да постигнем максимум резултат с минимум средства.
Започвайте с малко и ако имате клиенти растете. Например фирма „Пайнер” преди години започна с продажбата на аудиокасети. Сега след като вече имат милиони клиенти те притежават верига дискотеки, магазини, телевизии и т.н.к.
Последвайте и примера на Бил Гейтс
Когато е стартирал бизнеса си, той и още един негов приятел са разработили софтуер за 1-вия компютър, който щял да излезе на пазара. Той си осигурил първите клиенти още преди да създаде продукта си. Направете го и вие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар