вторник, 21 юни 2011 г.

Бъдещето ви зависи от това, с кого прекарвате времето си!

НАМЕРЕТЕ НЯКОЙ, КОЙТО ВЕЧЕ Е БИЛ ТАМ
Набирайте мъдро наставниците си. Внимавайте в чий съвет се вслушвате. Ако искате да отидете някъде, най-добре е да вземете за водач човек, който вече е бил там. 
  Taкa например, ако решите догодина да изкачите връх Еверест, очевидно ще потърсите съвет от човек, който вече е изкачвал върха. Въпреки това, кой знае защо, когато става дума за изкачването на финансови планини, повечето хора искат съвет от затънали във финансово блато особи.
ПРЕДПРИЕМЕТЕ НЕЩО
1. Потърсете си наставници. Търсете хора както в областта на бизнеса, така и на инвестирането, които биха могли да ви бъдат наставници. 
а) Търсете модели за подражание. Учете се от тях. 
б) Търсете модели, от които да се учите какво не трябва да правите. 
2. БЪДЕЩЕТО ВИ ЗАВИСИ ОТ ТОВА, С КОГО ПРЕКАРВАТЕ ВРЕМЕТО СИ!
а) Напишете имената на шестимата човека, с които прекарвате най-голямата си част от времето си. Всичките ви деца се смятат за 1 човек. Запомнете , че става дума с кого прекарвате най-много време, а не за типа отношения, които имате с него. (НЕ ЧЕТЕТЕ ПО-НАТАТЪК, ПРЕДИ ДА НАПИШЕТЕ ТЕЗИ 6 ИМЕНА)
Преди 15 години бях на един семинар и инструкторът ни помоли да направим същото. Написах моите 6 имена. 
След това ни каза да погледнем написаните имена и съобщи: - Вие гледате бъдещето си. Шестимата, с които прекарвате най-голямата част от времето си, са вашето бъдеще. 
Не е задължително шестимата, с които прекарвате най-голямата си част от времето си, да са винаги ваши лични приятели. Това упражнение не беше свързано особено с хората, с които прекарвах времето си. То бе посветено на това, накъде съм се насочил и какво правя с живота си. 
Сега, 15 години по-късно хората, с които прекарвам времето най-много време са съвсем различни. Петима от първия ми списък си остават скъпи мои приятели, но се виждаме рядко. Те са страхотни хора и са щастливи с начина си на живот. Моята промяна бе свързана единствено с мен самия. Исках да променя бъдещето си. За да променя с успех бъдещето си, трябваше да променя мисленето си и в резултата- и хората, с които общувам най-много. 
б) Сега, след като вече написахте вашия списък от 6 човека, следващата стъпка е :
1) След името на всеки човек отбележете квадранта, в който оперира. 
ИМЕ                                КВАДРАНТ
1.
2.
3.
4.
5.
6.
След изпълнението на това упражнение си дадох сметка, че двамата, с които вечно сплитахме рога, просто бяха наистина щастливи там, където се намираха в момента. Аз исках промяна. И вместо да променя себе си, аз им оказвах натиск, за да променя тях. Като направих това упражнение, осъзнах, че прехвърлям личните си очаквания и върху другите. Освен това мислих, че трябва да желаят и да искат да имат същите неща като мен. Това не бяха здрави отношения. 
в) Огледайте "Четирите потока на парите" и поставете инициалите на шестимата, с които прекарвате най-много време, в съответния квадрант.
След това поставете вашите инициали в квадранта, в който се намирате сега. След това ги поставете в квадранта, в  който искате да оперирате в бъдеще. Ако въпросните хора са предимно в същия квадрант, значи сте щастливец. Обкръжени сте от единомишленици. Ако не се намират обаче в квадранта, към който се стремите, може би ще предприемете някой промени в живота си.
Откъс от книгата "Четирите потока на парите" от Робърт Кийосаки

Няма коментари:

Публикуване на коментар